Kir-Yianni

13 položiek celkom
kiryianni akakies xinomavro
Akcia
€12 –25 %
€9

Ružové víno suché Odrodové zloženie:  100% Xinomavro Chránené označenie pôvodu: PGI Amyndeon Alkohol: 12,5%

Kód: 40
KIR YIANNI Paranga 2018
Akcia
€12 –25 %
KIR-YIANNI - Paranga 2018
Skladom (> 5 ks)
€9

Biele víno suché Odrodové zloženie:  80% Roditis, 20% Malagousia Chránené označenie pôvodu: PGI Macedonia Alkohol: 12,5%

Kód: 42
KIR YIANNI Paranga Flowers 2018
€10

Ružové víno polosuché Odrodové zloženie:  80% Xinomavro, 20% Merlot Chránené označenie pôvodu: PGI Macedonia Alkohol: 12%

Kód: 41
kiryianni assyrtiko
€11

Biele víno suché Odrodové zloženie:  100% Assyrtiko Chránené označenie pôvodu: PGI Amyndeon Alkohol: 12%

Kód: 114
kiryianni akakies xinomavro
KIR-YIANNI - Akakies 2020
Skladom (> 5 ks)
€12

Ružové víno suché Odrodové zloženie:  100% Xinomavro Chránené označenie pôvodu: PGI Amyndeon Alkohol: 12,5%

Kód: 111
KIR YIANNI Ktima Kir Yianni 2017
€15

Červené víno suché Odrodové zloženie:  50% Xinomavro, 30% Merlot, 20% Syrah Chránené označenie pôvodu: PGI Imathia Alkohol: 14,5%

Kód: 110
KIR YIANNI Naoussa 2017
KIR-YIANNI - Naoussa 2017
Skladom (> 5 ks)
€15

Červené víno suché Odrodové zloženie:  100% Xinomavro Chránené označenie pôvodu: PGI Amyndeon Alkohol: 13,5%

Kód: 112
KIR YIANNI Paranga white sparkling
€16

Biele víno suché - šumivé Odrodové zloženie:  Chardonnay, Xinomavro, Moscato Chránené označenie pôvodu: PGI Macedonia Alkohol: 11,8%

Kód: 115
kiryianni akakies sparkling rose
€17

Ružové víno suché - šumivé Odrodové zloženie:  100% Xinomavro Chránené označenie pôvodu: PGI Amyndeon Alkohol: 12%

Kód: 43
kir yianni kali riza 2017
€18

Červené víno suché Odrodové zloženie:  100% Xinomavro Chránené označenie pôvodu: PGI Amyndeon Alkohol: 13,5%

Kód: 113
KIR YIANNI Ramnista 2015
€18

Červené víno suché Odrodové zloženie:  100% Xinomavro Chránené označenie pôvodu: PGI Naoussa Alkohol: 14,5%

Kód: 108
kiryianni dyo elies
€19

Červené víno suché Odrodové zloženie:  50% Syrah 50% Merlot Chránené označenie pôvodu: PGI Naoussa Alkohol: 13,8%

Kód: 109
Hore
Ďalšie produkty

Vinárstvo Kir-Yanni

 

Vinárstvo Kir-Yanni založil v roku 1997 Yannis Boutaris, jedna z vedúcich osobností gréckeho vinárskeho priemyslu, keď opustil spoločnosť Boutari Wine Group, poprednú rodinnú inársku spoločnosť, ktorú založil jeho starý otec v roku 1879.

Dnes Stellios Boutaris, člen piatej generácie výrobcov vína vedie Kir-Yanni k ďalšej fáze jej histórie dynamickým využívaním míľnikov filozofie Kir-Yanni: požiadavkami na inovácie, úctou k tradícii a skutočnou znalosťou vína od hrozna az ku koncovému konzumentovi.

 

Dôležité roky v našej histórii

 

1970

Yiannis Boutaris vysádza 40 hektárov viniča odrody Xinomavro na východných úpätiach vrchu Vermion v Yianakohori, blízko mesta Naoussa. Neskôr tieto vinice pomenujú ako Ktima Kir-Yianni.

 

1985

Yiannis Boutaris vysádza 20 hektárov bielych odrôd na západ od vrchu Vermion v oblasti Amyndeon.

 

1985 - 1990

Odrody Merlot a Syrah, vysadené na vybraných parcelách viníc Ktima Kir-Yianni, sa výborne prispôsobili mezoklíme oblasti a dávajú výborné výsledky.

 

1996

Kúpené staré vinárstvo v dedine Agios Panteleimon. Budova, prezývaná “Paranga” sa stáva vinárstom Kir-Yianni v Amyndeone.

 

1997

V tomto roku sa zakladá Kir-Yianni a nové vinárstvo na Ktima Kir-Yianni spracúva prvú úrodu hrozna.

 

1999

Stellios Boutaris, syn Yiannisa sa stáva výkonným riaditeľom Kir-Yianni.

 

1999-2001

Mihalis Boutaris sa vracia zo svojich štúdií v UC Davis. Začína sa obdobie intenzívneho experimentovania a výskumu v Xinomavro.

 

2003

Rok, v ktorom vznikla nová generácia vín Xinomavro na základe našich experimentov v predchádzajúcom období.

 

2004 - 2006

28 hektárov je novo vysadených odrodou Xinomavro a inými gréckymi a medzinárodnými odrodami so zameraním na správny výber vinice a vhodné klony odrody Xinomavro.

 

2009

Stellios Boutaris získava ďalších 10 hektárov a Ktima Kir-Yianni sa tak stáva jednou z najväčších gréckych viníc.

 

Vinice Naoussa

 

Takmer tri desaťročia po svojom založení sa vinice v Yianakohori stali súčasťou Ktima Kir-Yianni.

Teraz vinice Ktima Kir-Yianni s celkovou výmerou 58 hektárov, ktoré sa rozkladajú vo výškach od 280 do 330 metrov nad morom a sú najvyšším bodom oblasti s chráneným označením pôvodu Naoussa, sú vysadené odrodami Xinomavro (50 %), Syrah (15 %), Merlot (20 %) a Cabernet Sauvignon (10 %), zatiaľ čo zvyšok ublasti je vysadený rôznymi experimentálnymi odrodami, všetkými na vertikálnom vedení. Horský masív Vermionu chráni vinič pred studenými vetrami, prichádrajúcimi v zime od severu a usmerňuje priaznivý chladný vetrík počas leta, ktoré je obyčajne horúce a suché.

Vinice majú rôzne podmienky a rôzne typy pôdy od piesočnej k hlinitej a jednotlivé časti majú rôzny sklon a smerovanie vzhľadom na slnečné lúče. Vinice sú rozdelené na 40 rôznych blokov pričom každý blok sa obrába osobitne. Súčasná existencia toľkých rôznych prvkov na takom obmedzenom priestore predstavuje pre výrobcu vína stálu výzvu, ale zároveň dáva možnosť vytvárať veľmi komplikované a rôznorodé vína. 

Vinohradnícka oblasť Naoussa, ktorá leží na východných úpätiach vrchu Vermion v severozápadnom Grécku, má celkovú plochu 500 ha, ktorá sa rozprestiera vo výškach od 80 do 350 metrov. 

Klíma v oblasti je stredomorská s kontinentálnymi vplyvmi. Vyznačuje sa miernymi zimami, relatívne horúcimi letami a ročným priemerom zrážok okolo 650 mm. Hornatý terén oblasti Naoussa s rozdielnymi spádmi a rozdielnou orientáciou na slnečné lúče, je zložený z pôd rôzneho druhu, od neutrálnych až alkalických ku kyslým a od piesočno hlinitých k hlinitým.

Premenlivá topografia, široký rozsah výšok a rôzne druhy pôdy vytvárajú rôzne typy mezoklímy, kde Xinomavro, domáca odroda oblasti s obrovskou schopnosťou reflexie svojho terroiru dáva najrôznejšie možnosti vyjadrenia svojho potenciálu.

Napriek samozrejmej komplexnosti terroiru, keˇbola v roku 1971 vytvorená oblasť s cháneným označením pôvodu Naoussa, bola definovaná iba hranicami rôznych komunít v oblasti. Avšak výskum, ktorý bol vykonaný neskôr, ukázal, že Naoussa môže byť rozdelená do 13 rôznych subzón so zdôraznením rôznych charakteristík, ktoré prevládajú na daných miestach. Ďalej, pozorovania potvrdili, že vnútri týchto oblastí vybrané vinice majú zvláštne, kvalitnejšie vlastnosti ako generické vinohradnícke zóny. Táto skutošnosť spustila diskusiu o definovaní rôznych odnoží, vybraných viníc, ktoré vyzdvihujú potenciál svetovej úrovne terroiru Naoussa a jeho hlavnej domácej odrody Xinomavro.

 

Naša filozofia

 

V rovnováhe medzi storočnou rodinnou tradíciou a použitím nových inovatívnych techík výroby vína, naším cieľom v Kir-Yianni je výroba vín, ktoré priťahujú svojou chuťou moderného konzumenta a zároveň odrážajú potenciál gréckych viníc a ich pôvodných odrôd ako je červené Xinomavro.

Naša činnosť je celkom podriadená zásadám integrovaného farmárstva. To znamená, že manažérske rozhodnutia sú založené na ochrane životného prostredia ako cennej súčasti civilizácie, ktorá je teraz ohrozená. Naviac, integrované farmárstvo dokáže zabezpečiť výrobu vysokokvalitných výrobkov v Ktima Kir-Yianni.

Vhodné ošetrovanie viníc, prísny výber štepov a v pivnici mikrovinifikácia a pedantné miešanie vytvárajú jadro našej činnosti a obdarúvajú vína Kir-Yianni typickými vlastnosťami, zrelosťou a stálou kvalitou od jedného zberu hrozna k ďalšiemu.

 

Amyndeon

 

Plošina Amyndeon sa nachádza na severozápadnom okraji. Sú tu najstaršie historicky doložené vinice v Grécku.

Prvé svedectvá o výrobe vína v oblasti Amydeonu sa datujú tretím storočím pred naším letopočtom, keď sa antické mesto Kella preslávilo výrobou vín veľmi vysokej kvality.  

 

Výroba vína pokračovala bez prerušenia aj počas Ottomanskej nadvlády až do začiatku 20. storočia, keď víno z Amyndeonubolo veľmi vysoko hodnotené a vyvážalo sa na Balkán a do strednej Európy. Vypuknutie fyloxéry a dve svetové vojny doviedli vinice v celej oblasti k úpadku. V roku 1959 bola založená Únia poľnohospodárskych družstiev Damyndeonu, ale vinárstvo v oblasti ostalo zanedbané až pokiaľ sa nevytvorila zóna ochranného označenia pôvodu (PDO), ktorá spustila jeho oživenie. 

Vďaka svojej charakteristickej mikroklíme a pôde vhodnej na pestovanie vín najvyššej kvality sa Amyndeon rozvinul na jeden z najsľubnejších gréckych vinárskych regiónov, vyrábajúcich súché červené a šumivé rosé vína s ochranným označením pôvodu a je jedinou gréckou oblasťou tichých rosé vín s ochranným označením pôvodu.