KIR-YIANNI - Ramnista 2015

Kód: 27
Neohodnotené
€20
Skladom (> 5 ks)

Červené víno suché

Odrodové zloženie:  100% Xinomavro

Chránené označenie pôvodu: PGI Naoussa

Alkohol: 14,5%

Detailné informácie

Podrobný popis

Vzhľad a chuť

Aromatické komplexné víno, ktoré kombinuje silne čerstvé červené ovocie a tóny ruže. V chuti cítiť jemné triesloviny a okrúhle ústa s výrazným nádychom dubového suda. Neočakávané plné telo a robustná kyslosť predvádzajú skvelé víno s potenciálom zrenia až 15 rokov.

 

Vinifikácia

Používajú sa 16 mesiacov v 225 litroch na 80% zmesi a 500 litrov na 20%, sudy z francúzskeho a amerického duba, plus ďalšie zrenie vo fľaši ďalších 12 mesiacov až do vydania.

Vinice Kir-Yianni majú celkovú juhovýchodnú expozíciu v nadmorskej výške 120-280 m. Sídlisko je rozdelené na mozaiku 42 vinohradníckych blokov rôznych mezoklimátov s rôznou expozíciou, orientáciou, sklonom, typom pôdy, podnožou, hustotou a vekom viniča, náročnými vinárskymi postupmi šitými na mieru pre každý vinohradnícky blok. V zimných mesiacoch sú bohaté zrážky, ale letá sú také suché, že sa používa regulované kvapkové zavlažovanie, aby sa zabránilo vodnému stresu. Hustota viniča sa pohybuje od 3 500 do 4 000 na hektár a priemerný výnos plodiny sa udržiava pod 2,5 kg na vinič. Na Ramnistu používame hrozno väčšinou z viničných blokov s nižším pH a ľahšieho typu pôdy, aby sme maximalizovali aromatickú intenzitu a komplexnosť.

Hrozno je starostlivo ručne zbierané a pred rozdrvením triedené na dopravnom páse. Ramnista v roku 2017 bola prvýkrát fermentovaná v 5 000-litrových drevených kadiach (francúzsky dub) pri celkom kontrolovaných teplotách. Aby sa víno zdokonalilo, používa sa metóda Pigeage, pri ktorej sa pevné častice hrozna vtláčajú späť do vína, aby sa získala správna extrakcia farby, chuti a trieslovín. Konečná zmes sa vyrobí päť mesiacov po zbere a posledné stáčanie sa uskutoční asi o osem mesiacov neskôr.