KIR-YIANNI - Kali Riza 2017

Kód: 113
Neohodnotené
€18
Skladom (> 5 ks)

Červené víno suché

Odrodové zloženie:  100% Xinomavro

Chránené označenie pôvodu: PGI Amyndeon

Alkohol: 13,5%

Detailné informácie

Podrobný popis

Vzhľad a chuť

Rubínová farba s bronzovými odtieňmi, farba typická pre Xinomavro, pochádza z Amyndeonu. Intenzívna aróma lesných jahôd a čerešní sa snúbi s jemnými bylinkovými náznakmi, zatiaľ čo na podnebí je výrazná sviežosť vyvážená bohatým telom a ponúka víno s veľkou eleganciou.

 

Vinifikácia

Základné víno zostáva na kaloch a často sa mieša 14 mesiacov v 2 a 3-ročných sudoch z francúzskeho duba. Víno vo fľaši dozrieva ešte 1 rok.

 

Hrozno pochádza z vinohradníckej oblasti Agios Panteleimon v rámci pomenovania Amyndeon vo Florine v severozápadnom Grécku. Vysoká nadmorská výška (600 m) a chudobné piesočnaté pôdy v oblasti vedú k produkcii vín vykazujúcich jemnosť a vzácny aromatický charakter. Štyri okolité jazerá, ktoré pôsobia ako nárazníková zóna, vytvárajú perfektné poveternostné podmienky pre kultiváciu Xinomavro, miernejšie, ako sa v tomto kontinentálnom podnebí očakáva. Hrozno pochádza zo starého viniča, ktorého úroda nepresahuje 6000 kg/ha. Výber vinohradov bol založený na ich pôde, zdraví a schopnosti viniča dosiahnuť úplnú zrelosť.

Kali Riza sa vyrába zo 100% hrozna Xinomavro dopestovaného v oblasti Amyndeon v severozápadnom Grécku. Hrozno je pri zbere starostlivo vyberané v závislosti od veku a obsahu cukrov, fenolov a kyselín. Po dodaní vo vinárstve sú chladené na teplotu 8-10 οC. Hrozno je odštiepené a rozdrví sa a nechá sa 6 dní chladnúť pri 10 ° C, čo je proces, ktorého cieľom je extrahovať viac farby a aróm. Alkoholové kvasenie trvá 2 týždne a nasleduje 1 týždeň postfermentačnej macerácie. Po uplynutí tejto doby sa víno premiestni do sudov, kde sa nechá 14 mesiacov vyzrieť. Počas tejto doby víno prechádza malolaktickou fermentáciou, pričom je jemne miešané na kaloch. Nakoniec sa víno plní do fliaš a nechá sa 1 rok dozrieť