KIR-YIANNI - Dyo Elies 2017

Kód: 109
Neohodnotené
€19
Skladom (> 5 ks)

Červené víno suché

Odrodové zloženie:  50% Syrah 50% Merlot

Chránené označenie pôvodu: PGI Naoussa

Alkohol: 13,8%

Detailné informácie

Podrobný popis

Vzhľad a chuť

Mladistvé víno so silným a bohatým charakterom, na nose, Dyo Elies 2012 ponúka bohatú arómu dubu a korenia, obohatenú o bylinné tóny, pričom na podnebí je cítiť objem, zamatový pocit v ústach a hrejivý pocit z alkoholu, doplnený lahodná dochuť.

 

K čomu sa hodi?

Ideálne sa hodí k mäsu s výraznou aromatickou chuťou.

 

Vinifikácia

16 mesiacov v 225 l sudoch z francúzskeho a amerického duba - ďalšie zrenie vo fľaši ďalších šesť mesiacov

Vinice Kir-Yianni Estate v AOC Naoussa sa nachádzajú v nadmorskej výške 120-280 m na východnom úpätí hory Vermio. Mikroklíma apelácie je charakterizovaná bohatými zrážkami v zime a na jar a miernym suchom v lete. Stránka sa rozkladá na zvlnených kopcoch so strednými až vysokými svahmi a panoramatickou expozíciou. Jeho pôdny typ je zmiešaný vápenec od ílu po hlinitú a piesočnatú hlinku. Vďaka tejto rozmanitosti a zložitosti lokality sú vinice založené v 42 oddelených blokoch - každý s vlastnými špecifickými vlastnosťami a vinohradníckymi postupmi. V srdci panstva sa stretávajú dva typy a odrody pôdy: Syrah sa darí piesočnatej hline s nízkym pH bloku #19 a Merlot na hlinitom vápenci bloku #23. Všetky tri bloky zdieľajú mierne svahy orientované na juhovýchod, pričom orientácia radov sa pohybuje od severovýchodu na východ. Dvojité zvislé polohovanie mreží a veľkorysý rozstup viniča 3 500-4 000 na hektár sú k dispozícii pre optimálne riadenie sily a vrchlíka. Výsledný výnos je 60 hektolitrov na hektár.

Cieľom vinárstva pre Dyo Elies je zvýrazniť vlastnosti každej odrody a potom ich zmiešaním vytvoriť jedinečné víno. Merlot ponúka celé telo, Syrah pridáva korenie zamatovou pachuťou. Dátumy zberu sú pre každú odrodu rôzne, začínajúc od konca augusta pre Merlot, do polovice a konca septembra pre Syrah. Hrozno je pred drvením ručne zbierané a ručne triedené na triediacom stole. Pre každú odrodu je počas prvého týždňa po rozdrvení mušt za studena namočený na 11-12 ° C v redukčnom prostredí. Teploty postupne stúpajú, aby kvasenie prebiehalo pri 29-30 ° C pre Merlot, ktorý tiež niekoľko dní prechádza fermentáciou po fermentácii. Naopak, teplota pre Syrah sa počas fermentácie udržiava na 22-24 ° C a akonáhle je koniec, začne sa malolaktická fermentácia v novom dubu. Po kvasení vína starnú oddelene vo francúzskych a amerických 225-litrových sudoch. Asi 20% sudov v pivnici je nových.