KIR-YIANNI - Akakies šumivé 2018

Kód: 43
Neohodnotené
€17
Skladom (> 5 ks)

Ružové víno suché - šumivé

Odrodové zloženie:  100% Xinomavro

Chránené označenie pôvodu: PGI Amyndeon

Alkohol: 12%

Detailné informácie

Podrobný popis

Vzhľad a chuť

Intenzívna pena a jasná čerešňová farba, výrazné arómy zrelých jahôd a čerešní a elegantná kyslosť dodávajú sviežosť a harmonicky sa spájajú s diskrétnou prítomnosťou cukrov, vytvárajú víno, ktoré je zároveň dynamické a vyvážené.

 

Vinifikácia

Hrozno pochádza z vinohradníckej oblasti Agios Panteleimon v rámci pomenovania Amyndeon vo Florine v severozápadnom Grécku. Vysoká nadmorská výška (600 m) a chudobné piesočnaté pôdy v oblasti vedú k produkcii vín vykazujúcich jemnosť a vzácny aromatický charakter. Štyri okolité jazerá, ktoré pôsobia ako nárazníková zóna, vytvárajú perfektné poveternostné podmienky pre kultiváciu Xinomavro, miernejšie, ako sa v tomto kontinentálnom podnebí očakáva. Veľká diverzifikácia viničných blokov vedie k veľkým rozdielom v technologickej a fenolickej zrelosti hrozna medzi rôznymi ročníkmi a vyžaduje si starostlivé riadenie každého ročníka. Hrozno je preto v okamihu dodania vo vinárstve klasifikované podľa alkoholového potenciálu, kyslosti, fenolov a hmotnosti strapcov. Tento výber, ktorý sa vykonáva každý rok, umožňuje zvoliť správnu technológiu výroby vína s prihliadnutím na kvalitu a rôzne vlastnosti suroviny.

 

Mušt pozostáva výlučne z hrozna, ktoré bolo počas zberu starostlivo vybrané na základe ich obsahu cukrov, fenolov a kyslosti. Optimálny bod zrelosti na výrobu Akakies Sparkling je 10,5 ABV. Po doručení vo vinárstve a pred lisom sa hrozno chladí na 11-14 ° C. Tri lisovania prebiehajú pod nepretržitým a postupne sa zvyšujúcim tlakom. Na výrobu Akakies Sparkling používame druhé lisovanie. Potom, čo je mušt usadený a stohovaný, prebieha prvé alkoholové kvasenie. Táto fermentácia je krátka a prebieha tradičnou metódou. Víno zostane a niekoľko mesiacov sa mieša na kaloch a potom sa prenesie do nádrží na druhé kvasenie, počas ktorého sa vytvoria bublinky a víno získa 1% v alkohole.