Centrálne macedónsko - Imathia, Naoussa

5 položiek celkom
KIR YIANNI Ktima Kir Yianni 2017
€15

Červené víno suché Odrodové zloženie:  50% Xinomavro, 30% Merlot, 20% Syrah Chránené označenie pôvodu: PGI Imathia Alkohol: 14,5%

Kód: 110
KIR YIANNI Naoussa 2017
KIR-YIANNI - Naoussa 2017
Skladom (> 5 ks)
€15

Červené víno suché Odrodové zloženie:  100% Xinomavro Chránené označenie pôvodu: PGI Amyndeon Alkohol: 13,5%

Kód: 112
KIR YIANNI Ramnista 2015
€18

Červené víno suché Odrodové zloženie:  100% Xinomavro Chránené označenie pôvodu: PGI Naoussa Alkohol: 14,5%

Kód: 108
kiryianni dyo elies
€19

Červené víno suché Odrodové zloženie:  50% Syrah 50% Merlot Chránené označenie pôvodu: PGI Naoussa Alkohol: 13,8%

Kód: 109
KIR YIANNI Ramnista 2015
€20

Červené víno suché Odrodové zloženie:  100% Xinomavro Chránené označenie pôvodu: PGI Naoussa Alkohol: 14,5%

Kód: 27

Severné Grécko


Zahŕňa: Epirus, Macedónsko a Thrace
Biele hrozno: Veľa Malagousie a Assyrtika, často zmiešaných so Sauvignon Blanc alebo Chardonnay
Červené hrozno: väčšinou Xinomavro s trochou Merlotu, Limnia, Cabernetu Sauvignonu a Syrah

Táto oblasť má mierne klimatické podmienky zo Stredomoria, ale je kontinentálnejšia s chladnejšími zimami, oblasťami s veľkým vetrom, dažďom a snežením v horách. Napríklad v Zitsa v Epiruse sú vysoké hory pokryté borovicami. Pretože je tu oveľa chladnejšie, Zitsa sa zameriava predovšetkým na biele a šumivé vína, s jemným kvetinovým a citrusovým bielym hroznom s názvom Debina. Severozápadne od Epiru do Macedónska nájdete jedno z najdôležitejších gréckych červených vín: Xinomavro („ke-see-no-mav-roh“).
Xinomavro je oslavovaný ako „grécky barolo“, ktorý rastie v oblastiach Naoussa a Amyndeo. Toto víno môže chutiť nápadne podobne ako Nebbiolo (odtiaľ korelácia s Barolo), s tmavým čerešňovým ovocím, sladkým drievkom, novým korením a príležitostne jemnými tónmi paradajok. Xinomavro má vysoký tanín a stredne vysokú kyslosť. Vinice v Naousse sa nachádzajú prevažne na ílovitých pôdach bohatých na vápenec , čo dodáva vínam Xinomavro v tejto oblasti dodatočnú štruktúru a odvážnejšie ovocné vlastnosti.
Biele hrozno Malagousia ponúka bohatší štýl bieleho vína s broskyňovým, limetkovým a pomarančovým kvetom a citrónovým olejom, ktoré sú všetky spojené jemným, ovocným záverom.
Ostatné hrozno v severnom Grécku, vrátane Assyrtiko a Roditis, sa často mieša so Sauvignon Blanc , Chardonnay alebo Malagousia, aby sa získali bohaté, trochu dymové biele vína s príchuťou egreša, karamboly a melónu. To je výborná voľba na podávanie v kombinácii s rybami.